Saturday, 20th March, 2010

Ateistit eivät ole yhtenäinen joukko

Ilse Paakkinen vastasi kootusti hänen kirjoituksensa kirvoittamiin kommentteihin Helsingin Sanomissa 8.3.2010. Alla kommentti Paakkisen vastaukseen.Vastaus Paakkisen toiseen kirjoitukseen

Vastasin Ilse Paakkisen Vieraskynään (HS 3.3.2010) mielipidekirjoituksella (HS Mielipide 4.3.2010) joka oli otsikoitu "Ateistille riittää elämä itsessään". Kootussa vastauksessaan (HS Mielipide 8.3.2010) Paakkinen esittää vertauksen joka tuo hyvin esille ettei hän ole ymmärtänyt - tai halunnut ymmärtää - mitä termit ateismi tai tieteellinen maailmankuva tarkoittavat.

Hänen mukaansa esimerkiksi kirjoituksestani poimittu "Ateisteilla ei ole mitään sellaista uskontoa vastaan, joka ei esitä yliluonnollisia väitteitä" rinnastuu väitteeseen "Minä äänestän vihreitä, eikä minulla ole mitään sellaista politiikkaa vastaan, joka ei kritisoi vihreitä". Ilmeisesti Paakkisen mukaan siis mikä tahansa yliluonnollinen väite suoraan kritisoi uskonnollisen uskon puutetta.

Koska luonnollisen maailmankuvan omaava henkilö on velvoitettu muuttamaan maailmankuvaansa esiintulevien todisteiden (ei väitteiden) mukaan, olisi esimerkiksi seuraava vertaus parempi: "Minä äänestän vihreitä, kunnes on selvästi osoitettu että heidän ajamansa politiikka on kestämättömällä pohjalla."

Yritin kirjoituksessani selittää minkä tyyppiset seikat voisivat osoittaa tieteellisen maailmankuvan omaavalle henkilölle, että uskontojen väitteillä voi olettaa olevan edes jonkinlainen todellisuuspohja. Esitin, että toisistaan riippumattomat yhtenevät uskonnolliset näkemykset voisivat olla tällainen asia.

Tähän viitaten, Paakkinen toteaa että koska ateistitkin omaavat toisistaan poikkeavia näkemyksiä, ei heidän näkemyksensä voi olettaa olevan sen todempi. Hän sivuuttaa kokonaan sen tosiasian, että ateisteja yhdistää vain jumalauskon puute samoin kuin kristittyjä ja hinduja yhdistää esimerkiksi uskon puute Zeuksen suhteen.

Koska kukaan ei ole esittänyt pitäviä todisteita jumalan olemassaolosta, ateisteilla ei myöskään ole asian suhteen todistustaakkaa. Ateistien käsitys jumalasta (ei ole olemassa) on ainoa joka sopii yhteen havaintojemme kanssa. Tuskin kukaan kehtaa esimerkiksi esittää että henkilön joka ei usko hammaskeijuun on esitettävä pitävät todisteet hammaskeijun olemassaoloa vastaan.

Ateistit ajattelevat omilla aivoillaan eivätkä yritä mukautua muiden (esimerkiksi papiston) esittämiin totuuksiin. Siksi myös ateistien näkemykset poikkeavat toisistaan.

Ateistit tyypillisesti kannustavat avointa, havaintoihin ja tutkimukseen perustuvaa keskustelua, jossa kaikkien ei tarvitse olla samaa mieltä. Usein kuultu viisaus onkin: "Ateistien järjestäytyminen on kuin kissoja paimentaisi."

Linkit vapaasti luettaviin kirjoituksiin


0 comment(s). View comments or leave a comment.